Mitä on etätyö

Aloinpa pohtimaan mitä on etätyö, miten se eroaa normaalista työstä. Ymmärrämme eätyön mahdollisuutena tehdä töitä kotoa, menemättä työpaikalle. Tuon käsityksen ja merkityksen annan olla sanalle etätyö, mutta nyt hiukan pilkutan aiheella.

Mutta eikös kaikki sellainen jossa joku asia hoidetaan muualta kuin paikan päällä ole etätyötä. Erilaiset ATK-tuet hoidetaan etänä jostain muualta, monasti ulkomailta, eikä aina siksi että on halvempaa. Tämä on mahdollistanut monelle työn ulkomailla, jos ja kun suomalaisia asiakkaita palvellaan suomeksi. Ei muuta kuin TE-toimiston sivuille ja etsimään ulkomaan töitä, sieltä voi löytyä mielenkiintoinen etätyö paikka ulkomailta,

Erilaisten toimistotarvikkeiden ja työkalujen myyminen yrityksille tapahtuu osin etänä, osin paikan päällä. Myyntineuvottelijat toimivat monasti kotoa käsin, sovitaan tapaamiset kotoa soittamalla. Tällöinhän on etäpäivä, jos kotoa sen tekee vai onko jos ei ole kiinteää työpaikkaa missään? Vai onko se etäpäivä jolloin kotoa lähtee paikan päälle tekemään myyntiä. Onko kyseessä enää etätyö, jos työpaikka on kotona.

Puhelinmyyntiä kuluttajille voidaan tehdä kotoa, siis etänä. Samoin voidaan ohjelmointia (vääntää koodia) tehdä mistä vain. Silti vaikka kuinka ne tehdään etänä, on se työtä siinä missä muukin. Kotona tehtävä työ on ehkä vapaampaa työaikojen suhteen, mutta myös vastuu että työt tulee tehtyä sovitusti. Saattaa käydä ettei pääse irti työstä, kun työpaikka vieressä.

Etätyö kuitenkin on ympäristöä säästävää, kun ei tarvitse ajaa töihin. Samoin työntekijä säästää kulut matkustamisesta ja yleensä kotona syöminen edullisempaa. Eli etätyössä ehkä saattaa hiukan enemmän tienata, mutta toisaalta sosiaaliselle ihmiselle työpaikan muut ihmiset merkitsevät enemmän.

Itse olen yrittäjä tehden töitä kotoa ja väliin jostain muualta. Muu perhe pitää huolen, että töitä en tee iltaisin, kuin silloin tällöin. Väliin työ on yksinäistä puurtamista, väliin ahdistaa kun työpiste näkyy sängyltä. Onneksi on jalat ja vapaa työaika, silloin kun menee puurtamiseksi on hyvä hetki lähteä pienelle kävelylle kaupungille, Näkee muita ihmisiä ja ottaa puhelimen soittaen kavereille samalla. Näyttää myös muille liikkujille, että on "kiireinen" businesmies, vaikka jauhaa paskaa puhelimessa.